Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami

Idealne danie, na bezproblemowy obiad. U mnie powstało w ramach czyszczenia lodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki  i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw. Polecam.
P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu, tak na wszelki wypadek. A okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;)





składniki (2 porcje)

1 mała polędwiczka ok 400 g

ok 100 g żółtego sera np cheddar'a,
ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

2 łyżeczki kaparów
łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie

oliwa z oliwek

sól, pieprz

do pieczenia
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 czerwona cebula
2 pomidory
ziemniaki
sól, pieprz,
oliwa



przygotowanie

Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok. Odciąć należy również chudy koniec, tak aby mięso które pozostanie, było jednakowej grubości. 

Odcięte kawałki mięsa zmielić lub  posiekać w blenderze.
Zmielone mięso doprawić solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki harissy.

Polędwiczkę położyć na desce i ostrym nożem rozciąć wzdłuż, ale nie do końca, tylko tak, aby można ją było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić w miarę cienko tłuczkiem. Lekko posolić i popieprzyć.

Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie plastry boczku, na nich  warstwę posiekanego, doprawionego mięsa. Z każdej strony mięsa zostawić mały margines bez farszu. Farsz posypać pietruszką i kaparami. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki sera i plasterki czosnku.  Mięso zwinąć w roladę. Tak przygotowaną obwiązać sznurkiem kuchennym, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli. Po bokach rolady ułożyć pokrojone w paski papryki, cebulę pokrojoną w ćwiartki i rozdzieloną na pojedyncze kawałki. Warzywa lekko solimy i pieprzymy, wszystko skropić obficie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 40 - 50 minut. W międzyczasie, obrać i ugotować ziemniaki ( kroję na pół i zalewam gorącą wodą, co skraca czas gotowania). Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedzić i dołożyć do pieczącej się rolady. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić, dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary