Letnia sałatka z komosą ryżową

To już prawie koniec lata. Jak tylko mogę, staram się jeść jak najwięcej pomidorów i ogórków - przez kolejne miesiące, nie będą już niestety takie smaczne. Dzisiaj bardzo udana letnia sałatka na bazie komosy ryżowej.  Użyłam mniej więcej 3/4 ugotowanej komosy, resztę wykorzystałam w inny sposób. Sałatka pożywna, świetnie nadaje się na lunch. Polecam!



Składniki

1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
2 szklanki wody
szczypta soli

ok 250 g - 1 duży ogórek pokrojony w kostkę
380 g pomidorów pokrojonych w kostkę
1 dojrzałe awokado, pestka usunięta , pokrojone w kostkę
ok 60 g - 1 długa papryka, pokrojona w kostkę
1/2 czosnkowej, białej cebuli - pokrojona w kostkę

na sos
5 łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżka octu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki w płatkach
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie
W małym rondlu doprowadzić wodę z solą do wrzenia. Dodać komosę, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu wchłonięcia wody. Schłodzić do temperatury pokojowej, przemieszać, tak aby ziarenka nie były sklejone.
Wstawić na 20 minut do lodówki.

Do schłodzonej komosy dodać pokrojone w kostkę pozostałe składniki - pomidory, ogórki, awokado, cebulę i paprykę. Wymieszać. 
Do słoika włożyć składniki sosu - ocet, oliwę, sól, paprykę, musztardę, pieprz. Zakręcić i dobrze wymieszać, energicznie potrząsając słoikiem. Jeżeli trzeba doprawić solą.
Polać sałatkę, wymieszać i podawać.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary